MobilitZon, el nou projecte de Framasoft

MobilitZon, el nou projecte de Framasoft

En un llarg article publicat avui, 11 de desembre, al blog de l’organització i titulat «MobilitZon: recuperar el poder sobre allò que ens fa anar tots plegats», Framasoft reflexiona sobre els darrers moviments de revolta social (entre els quals, els moviments contra el canvi climàtic o les armilles grogues) i com aquests, en intentar organitzar i coordinar llurs accions a través de les xarxes, hi han trobat obstacles imprevistos.

En molts casos, les organitzacions ciutadanes han descobert que els havien tancat els comptes que havien obert a les xarxes comercials. En general, han rebut un missatge electrònic de la multinacional de torn, propietària de la xarxa, tot fent referència a les polítiques d’empresa que els usuaris s’havien obligat a acceptar en donar-s’hi d’alta i que, segons l’algorisme de control, no havien respectat.

En un text ben amanit amb humor i ironia, els redactors de Framasoft expliquen que hem estat ben innocents de no preveure que el sistema, en sentir-se amenaçat per les reivindicacions dels ciutadans, reaccionaria defensant-s’hi amb totes les eines al seu abast. Pensar que els estats (aquells estats que crèiem democràtics) no anaven a pressionar Facebook o MeetUp (l’article els cita expressament) per tancar els comptes dels activistes més abrandats i, així, tractar de frenar les revolucions socials; o pensar que els accionistes d’aquestes companyies no se sentirien amenaçats davant de la més mínima mobilització social; o no imaginar que aquestes empreses, el principal objectiu de les quals és obtenir beneficis, vendrien les nostres dades, han estat errors de «principiants digitals».

En examinar els comentaris rebuts des de les files de l’activisme, Framasoft ha fet un pas endavant i anuncia el propòsit de crear una nova eina lliure, MobilitZon, (que s’afegirà a les que ja ofereix) a disposició de tothom, col·lectius o usuaris a títol individual, amb els recursos necessaris per, entre altres coses:

  • compartir informació en diversos formats,
  • votar la millor data per a una reunió,
  • crear diverses identitats per un mateix usuari (perquè siga possible participar en diversos grups sense haver de crear-se tota una col·lecció d’usuaris diferents per tal de mantenir la privacitat),
  • integrar eines externes a MobiliZon,
  • comunicar-se federadament amb altres eines del Fedivers (a través d’ActivityPub), etc.

I, tot això, sense haver de patir per les ingerències d’una multinacional estrangera (per definició, totes les multinacionals ho són ja que llur pàtria, sempre i només, és el diner) o d’un estat menys democràtic i transparent del que voldríem.

A més a més, Framasoft, com fa sempre, publicarà aquesta eina com a programari lliure i qualsevol podrà implementar-ne tantes instàncies com vulga i adaptar-les a les necessitats de cada col·lectiu.

Com esmenta l’article, «no canviarem el món des de Facebook» (sobretot, perquè a Facebook no li interessa). Ara bé, quan MobiliZon comence a funcionar (aquí en trobareu el calendari, entre altres coses), disposarem d’una altra eina que —unida a la il·lusió, a l’esforç i al treball col·lectius— ens permetrà de canviar-hi alguna cosa. I de mantenir l’esperança que les coses poden canviar que podem canviar les coses per a millor.

Si encara no coneixíeu Framasoft i la seua impressionant col·lecció de serveis lliures, ara és un bon moment per començar-hi.

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.