Alan Snape

Ahir ens va deixar Alan Rickman, l’actor que va representar el personatge del professor Severus Snape en les vuit pel·lícules de la saga Harry Potter. Per als milers d’admiradors, ha estat un cop molt dur, ja que, en certa manera, hem viscut dos cops la seva mort: un, a la gran pantalla, quan Snape demanava a Harry (el fill del seu rival) que el mirés per tal de poder veure per darrera vegada els ulls de la seva adorada Lily; i un altre, ara, a la vida real, quan hem conegut la notícia.

És relativament freqüent que als actors no els agradi ser recordats per un únic personatge. En el cas de Rickman, que procedia de la tradició teatral, hauria estat una reacció molt comprensible. Així,  no és cert que l’actor arribés a declarar (i, per més que als seus admiradors ens hagués agradat, hauríem d’haver comprés que era força improbable) aquella frase que li va atribuir un fan:

Amb 80 anys i segut al meu balancí, seguiré llegint Harry Potter, i la meva família em preguntarà: «Després de tot aquest temps?» I jo els respondré: «Sempre.»

Alan Rickman. Per a nosaltres, Severus Snape. Sempre.

Alan Rickman. Per a nosaltres, Severus Snape. Sempre.
[Trobat a Twitter, n’ignoro l’autoria]

Amb aquestes paraules, Rickman hauria parafrasejat (però no les va dir, siguem sincers) l’escena més emotiva d’Snape, l’escena que redimeix el personatge i que permet, fins i tot, de capgirar la interpretació de la saga completa i veure-la, no pas com l’itinerari iniciàtic del jove Harry, ni com l’eterna lluita entre el bé i el mal, sinó com la dolorosa història de l’amor no correspost de Severus envers Lily.

Tanmateix, crec que Rickman ens perdonarà si, des de l’admiració, la simpatia i el respecte, el confonem una mica, també nosaltres, amb el personatge que va encarnar al llarg de ni més ni menys que vuit pel·lícules. Alan Rickman serà sempre, en els nostres cors, Severus Snape. O Alan Snape. O Severus Rickman. Gràcies per tanta màgia.

Descansa en pau.

Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Alan Snape

 1. Pons ha dit:

  Sóc poc de Harry Potter, per mi Alan Rickman sempre serà el Sheriff de Nottingham de Robin Hood.

  M'agrada

  • També hi va fer un paper complex, és cert, un dolent que, tanmateix, tenia en alta estima el propi honor (recordo l’escena del matrimoni). Com el fred terrorista de Die Hard també em va agradar. I feia un paper realment sinistre a Sweeney Todd. I d’àngel a Dogma, un àngel realment curiós; i una mena de paròdia de Mr Spock a Galaxy Quest. Tenia molts registres, era un gran actor.

   Jo el vaig descobrir fent d’Snape que, casualment, és el meu personatge favorit de la saga Potter. I, més que interpretar-lo, l’encarnava. És normal que per a mi i per als fans de la saga, sense oblidar que va fer moltes altres coses i que era actor molt complet, Alan Rickman sigui, «always», Snape.

   M'agrada

Els comentaris estan tancats.