Son Goku al Premi Martí Gasull i Roig

Abans d’ahir vaig proposar un candidat al Premi Martí Gasull i Roig, que enguany arriba a la tercera edició i que premia la persona o entitat que més ha fet per l’idioma català. El meu candidat és Son Goku. Els arguments amb què he defensat la meva proposta els teniu aquí a sota:

Sobretot per als nens del País Valencià, la sèrie de manga «Bola de Drac» ha representat al voltant d’una hora diària d’immersió lingüística voluntària i lúdica al llarg d’anys i anys. A més a més, això es va produir durant els quatre lustres del mandat del PP, que es van caracteritzar per una batalla constant contra la supervivència del català.

D’altra banda, «Bola de Drac» ha representat (i representa encara, a través de les seves constants reposicions) un referent lingüístic per als nens d’arreu dels Països Catalans. La seva efectivitat ha superat de bon tros la de qualsevol iniciativa ordinària de política lingüística. En un mercat audiovisual i del lleure, on l’oferta en català és mínima, hauríem de reconèixer la importància que productes d’entreteniment amb capacitat per enganxar el jovent hi siguin presents en la nostra llengua (especialment quan, al mateix temps, difonen valors ètics com ara l’autosuperació per l’esforç i el valor de l’amistat).

Cal valorar especialment el caràcter voluntari i lúdic d’aquest tipus de contacte amb la llengua, més enllà dels àmbits acadèmics o culturals: en formar part de l’oci dels nostres nens i joves, el català ha cobrat vida i, durant una generació i escaig, l’hem incorporat a les nostres realitats més quotidianes.

Per tots aquest motius, em sembla que la candidatura d’aquest personatge de ficció s’hauria de tenir en compte.

En les dues edicions anteriors, han estat premiades l’Assemblea de Docents de les Illes Balears i Escola Valenciana, cosa que demostra la sensibilitat del jurat envers les condicions especialment complicades en què sobreviu el català tant a les Balears com al País Valencià. Si us fixeu, la meva argumentació a favor de la candidatura de Son Goku inclou aquest aspecte.

Si, com jo, coneixeu joves que es van començar a apropar al català a través de les aventures d’aquest intrèpid personatge, us convido a fer la mateixa proposta a través del formulari que trobareu a la web del Premi Marti Gasull i Roig.

I, ja sabeu: KAME HAME HA!

Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.