Decàleg de l’estudiant responsable

Avui comencen les classes a Secundària i m’ha semblat que, ja que s’ha posat de moda, jo també podria oferir el meu «decàleg» als estudiants que vulguin aprofitar el temps i formar-se, no només com a estudiants, sinó com a persones (que és l’autèntic objectiu del sistema educatiu).

No sé si els meus companys professors hi estaran d’acord. Bo, confesso que sospito que no, que la major part no hi estaran gens d’acord i em titllaran d’utopista irreflexiu i insensat. Potser tenen raó, de manera que no els contradiré. A més a més, aquest text no va dirigit a ells, sinó als estudiants (de Batxillerat, sobretot: veureu que, als d’ESO, no se’ls poden aplicar els meus consells).

Sense més preàmbuls, vet aquí el meu decàleg:

  1. Esborra aquest punt i escriu el teu decàleg. Només tu saps si vols estudiar o no, i jo respecto la teva decisió: un bon estudiant és aquell que vol estudiar (les capacitats innates o el nivell d’aprenentatge prèviament adquirit són secundaris) i, si tu no vols estudiar en aquest moment de la teva vida, potser significa que no és el moment d’estudiar; i només tu sabràs quan ha arribat aquest moment, sí és que t’hi arriba. Només tu saps per què i per a què vols estudiar i, per tant, només tu pots saber què has d’estudiar i com has d’estudiar: si tens aquestes coses clares, els professors estarem encantats d’ajudar-te; si hi tens algun dubte, farem el possible per aclarir-te’l (però, com sempre, només tu tens la darrera paraula). I, com que, ben mirat, ets tu qui ha d’estudiar i no pas jo, no et serviria de gaire que jo et proposés el meu decàleg (tret que tu fossis jo, cosa impossible —i poc recomanable, per cert: tenir 16 anys és més divertit que tenir-ne 50). De manera que, ja saps: esborra aquest punt i escriu el teu decàleg. Si vols.
Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.