Actualitzant el kernel en Manjaro

Fa unes setmanes, Jordi va observar que l’ordinador de l’empresa trigava una barbaritat en engegar: més de cinc minuts. El tècnic que en fa el manteniment ho va solucionar; li va explicar que el problema consistia en una pausa forçada durant la càrrega del nucli, i que es va solucionar en substituir el kernel per un de més nou (el «recomanat», em va dir).

Aquests dies m’he trobat amb el mateix problema amb altres dues instal·lacions (que feia temps que no utilitzava). Amb les explicacions que del tècnic com a guia, he pogut solucionar el problema seguint els següents passos:

 1. Des del menú principal de l’escriptori he anat a Preferències; allí, he clicat sobre Manjaro Settings Manager. Aquesta aplicació m’ha demanat la contrasenya d’usuari (un usuari que forma part dels sudoers).
  kernel_1
 2. Manjaro Settings Manager permet configurar diverses opcions; la que ara ens interessa és Kernel, representada per un Tux tan simpàtic com sempre.
  kernel_2Fem clic sobre Kernel i continuem.
 3. Ens mostra una llarga llista de nuclis. S’hi indica el que es troba actiu ara mateix (Funcionant. Instal·lat) i els disponibles; l’aplicació ens en recomana un d’entre els que tenen suport a llarg termini (LTS Recomanat), el 3.18.14-1, en aquest cas.
  kernel_3Cliquem sobre el botó Instal·lar del kernel escollit.
 4. L’aplicació ens hi demanarà confirmació:
  kernel_4Cliquem sobre Yes.
 5. Comença la informació. L’aplicació ens va informant acuradament de tots els passos que realitza:
  kernel_5El deixem treballar.
 6. En acabar el procés, ens indica que tenim instal·lat el nou nucli, però que continua actiu l’antic:
  kernel_6

Després, donem per acabat el procés fent clic sobre Surt, apaguem i tornem a engegar la màquina, i observem que, aquest cop, triga el temps que estàvem habituats a observar. Si volem comprovar quin nucli es troba actiu, només hem de tornar a executar Manjaro Settings Manager.

Si no localitzeu l’aplicació al menú de l’escriptori, obriu un terminal i executeu manjaro-settings-manager.

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada s'ha publicat en anotacions al marge i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.