Administrar fitxers d’un Android des d’un GNU/Linux amb ES Explorer

Des de fa temps, intercanviar fitxers entre un dispositiu Android i un PC amb GNU/Linux ha esdevingut un malson [1]. Aquest dies he tingut la sort de localitzar un parell d’articles [2] [3] que proposen una solució basada en l’ús del protocol ftp i que implica el gestor de fitxer d’Android ES Explorer. El resultat ha estat positiu.

En primer lloc, ens assegurem que el PC i l’aparell amb Android estan connectats a la mateixa xarxa local. Després, a l’Android, executem l’aplicació ES Explorer (si no la tenim instal·lada, la podem obtenir de Google Play).

Ja a l’ES Explorer, accedim a la columna Accessos ràpids (per fer-la aparèixer, podem posar la pantalla en horitzontal o bé arrossegar amb el dit des del lateral esquerre cap al centre):

Seleccionar «Xarxa»

Seleccionar «Xarxa»

Fam tap sobre Xarxa i llegim les opcions que ens ofereix. Ens interessa l’opció Remot.

Seleccionar «Remot»

Seleccionar «Remot»

Triem el directori que volem obtenir un cop ens hi connectem via FTP; si voleu tenir accés a tot el sistema de directoris de l’aparell, cal triar el directori arrel (com faig en l’exemple), tot i que això implica el risc d’esborrar accidentalment parts imprescindibles del sistema. Per aconseguir-ho, fem tap a la banda inferior, sobre la icona de Configuració (la situada més a la dreta, si n’hi veiem dues).

Seleccionar «Configuració»

Seleccionar «Configuració»

Entre les opcions de Configuració, fem tap sobre la que diu Escull directori arrel.

Seleccionar «Escull directori arrel»

Seleccionar «Escull directori arrel»

Per omissió, és probable que ens mostre el directori /sdcard, com en la imatge següent:

Escollir el directori d'accés

Escollir el directori d’accés

Triarem el directori arrel fent tap sobre la fletxa cap a l’esquerra de la part superior del requadre i, després, sobre la icona indicada amb /:

Seleccionem el directori arrel

Seleccionem el directori arrel

Així, haurem arribat directori principal. Un cop aquí, fem tap sobre D’acord per acceptar la nova configuració.

Cliquem sobre «D'acord»

Cliquem sobre «D’acord»

Tornem a la pantalla anterior fent tap sobre la icona de retorn (la fletxa corbada cap a l’esquerra). I, ara sí, fem tap sobre Activa per engegar el servidor FTP de l’aparell Android.

Activar el servidor FTP de l'Android

Activar el servidor FTP de l’Android

Ara, l’ES Explorer ens està indicant quina connexió haurem de fer servir des del PC per poder, via FTP, esborrar o copiar fitxer, o descarregar-los cap al nostre ordenador, o pujar-los des de l’ordenador cap a l’Android si fos el cas. Anotem l’adreça que ens mostra per fer-la servir des de l’ordinador.

Anotem l'adreça FTP

Anotem l’adreça FTP

Ara tornem sobre l’ordinador. Per a la resta de les operacions, podem emprar un client FTP (com ara FileZilla), o bé un gestor de fitxers que inclogui aquesta possibilitat:  sembla ser que Nautilus n’és un, però jo he utilitzat Dolphin. L’executem i introduïm l’adreça que ens ha proporcionat l’ES Explorer:

Introduïm l'adreça ftp en Dolphin

Introduïm l’adreça ftp en Dolphin

El resultat, un cop premem Entrar, és l’accés a l’arbre de directoris de l’aparell Android:

Els directoris de l'aparell Android, vistos des del Dolphin de l'ordinador

Els directoris de l’aparell Android, vistos des del Dolphin de l’ordinador

A partir d’aquí, podem accedir al fitxer de l’aparell que es troben al directori sdcard, o bé a la targeta que trobarem dins d’storage. Això sí, cal ser prudent i no esborrar res fora d’aquests llocs ja que podríem malmetre l’aparell: intercanviar fitxers entre el dispositiu Android i el PC ja és pura rutina.

Evidentment, en lloc de l’ES Explorer, també podríeu emprar un servidor FTP per a la primera part: hi ha molts on triar.

 

———————————————–

[1]Segons expliquen a elatareao.es:

Android pasó de utilizar USB mass storage protocol y comenzó a utilizar el protocolo MTP a partir de la versión 3.0 (HoneyComb) para Tablets, mientras que en teléfonos móviles se comenzó a utilizar a partir de la versión 4.0 (Ice Cream Sandwich). Esto parece ser así, porque el “USB mass storage protocol” no permite montar dos particiones de forma simultanea en dos sistemas distintos al mismo tiempo, sino que para montar una partición en tu ordenador, primero la tiene que desmontar del móvil/tablet y viceversa. Con el protocolo MTP, es posible montar la misma partición en dos sistemas distintos al mismo tiempo.

Entre les diferents solucions que es descriuen a la xarxa, la que explico avui és una de les més senzilles.

[2] «Accede remotamente a los archivos de tu Android vía FTP con ES File Explorer», per Joan Subirats a fandroides.com.

[3]«Transferir archivos del ordenador a Android sin cables», publicat a geekland.eu.

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada s'ha publicat en anotacions al marge i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Administrar fitxers d’un Android des d’un GNU/Linux amb ES Explorer

  1. SiscoGarcia ha dit:

    Doncs m’he posat a remenar i he provat el «servidor FTP» (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.theolivetree.ftpserver) i encara és més senzill que el que tu expliques, ja que només cal instaŀlar-lo i ja proposa una ip i un port per connectar-s’hi via ftp des de l’ordinador… amb Debian Sid (amb Gnome3) la connexió es pot fer sense problemes des de Nautilus 😉

    M'agrada

Els comentaris estan tancats.