L’EOI de València obliga a emprar programari privatiu

Un cop més, l’administració pública —aquest cop, encarnada per l’EOI de València i per les de la resta de la Comunitat Valenciana— obliga els administrats a instal·lar (o, com a mínim, utilitzar) programari privatiu. En aquesta ocasió, qui es vulgui inscriure a les proves Proves de Certificació (els exàmens per obtenir els títols oficials que atorgen les EOI) haurà de tenir instal·lat el programa Adobe PDF Reader, versió 10 o superior.

Adobe PDF Reader és un programa privatiu que només ofereix versions per a Windows, Mac i Android: els usuaris d’altres sistemes operatius hauran de cercar vies alternatives si es volen inscriure a les proves (a més a més, la inscripció telemàtica és l’única possible: no s’admeten inscripcions «tradicionals» a la secretaria del centre). Es dóna el cas que, en octubre de 2014, Adobe va deixar d’actualitzar la versió d’Adobe PDF Reader per a sistemes GNU/Linux, essent l’última la 9.5.5 (per realitzar la gestió que ens ocupa, es necessita la 10, tot i que es recomana la versió 11).

És inaudit i discriminador que l’administració pública encara obligui el públic a utilitzar, en les comunicacions amb l’administració, programes privatius. I és molt greu que, a més a més, l’administració triï programes sense cap alternativa en alguns sistemes operatius molt utilitzats. Per a major contradicció, la Conselleria d’Educació de la Comunitat Valenciana va crear la distribució GNU/Linux Lliurex, distribució que s’utilitza en tots els centres educatius públics… incloent-hi les Escoles d’Idiomes. És a dir, la Consellera d’Educació obliga a emprar un programa, Adobe PDF Reader, que no es pot instal·lar directament i fàcilment en la distribució pròpia de la Conselleria.

Tot aquest problema ve pel fet que la Consellera ha decidit que els mateixos alumnes completen els formularis d’inscripció en format PDF. En realitat, per realitzar la inscripció de manera segura i clara, es podien haver emprat formularis estàndard com els que trobem en milers de llocs web (protegits pel protocol https). Però conselleria no volia renunciar a un PDF polit i elegant, i ha sacrificat la comoditat dels usuaris i el respecte a les seves eleccions ètiques en favor de l’estètica… d’uns documents administratius que, en realitat, no llegirà ningú (tret dels escassos —esperem— casos de reclamació).

Discriminació contra els que hem triat l’opció ètica de no emprar programari privatiu; barreres en l’accés als tràmits digitals per la complexitat del procés i, finalment, un despropòsit organitzatiu en exigir l’ús d’un programa incompatible amb Lliurex: un cop més, la Conselleria d’Educació de la Comunitat Valenciana s’ha cobert de glòria.

Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a L’EOI de València obliga a emprar programari privatiu

 1. SiscoGarcia ha dit:

  Em tem que no és l’única administració que es cobreix de glòria amb aquestes històries. Ara mateix a l’insti de Lleida tenim el mateix problema amb un document que cal omplir per fer soŀlicituds d’intercanvis amb Europa (o alguna cosa semblant, no n’he fet gaire cas)… exactament el mateix: cal adobe reader 11!!!!

  Com bé dius, l’estètica per davant de l’ètica… i si cal malversar fons públics pagant llicències inútils i privatives doncs els malversem… quantes ganes que algú els posi al seu lloc i els faça tornar tots els diners que han malbaratat tan impunement.

  GRRRRRRR!!!!

  M'agrada

 2. Això, això, a més de passar-se pel forro la protecció de les dades dels usuaris (posar-les en mans de l’empresa privada, en fi…), són diners llençats al sac dels capitalistes.

  M'agrada

 3. Josep Lladonosa ha dit:

  Doncs instància de queixa, que consti.

  M'agrada

Els comentaris estan tancats.