Crea els teus torrent amb KTorrent

El protocol BitTorrent ens permet obtenir continguts que altres usuaris han compartit, de segur que tots l’hem fet servir en alguna ocasió. Ara bé, com es du a terme l’operació inicial i prèvia de «pujar» el torrent? No és gaire difícil, aquí ho explico com es fa amb l’aplicació KTorrent; si empreu un altre programa, de segur que no us costarà gaire deduir-ne els passos.

En primer lloc, hem de tenir ben localitzats els fitxer que volem compartir. KTorrent ens permet compartir, sigui un fitxer concret, sigui tot un directori; jo l’he aplicat al cas més bàsic –un fitxer–, però l’altre és igual de senzill.

1. Obrim el KTorrent.

Obrim KTorrent.

Obrim KTorrent.

2. Fem clic sobre la icona Nou (o sobre Fitxer / Nou, o emprem la drecera Ctrl+N) i s’obrirà la finestra Crea un torrent.

02_Ktorrent_Crea_un_torrent3. Per poder triar el fitxer (o el directori) que volem compartir, cliquem sobre la icona de la carpeta,

Carpeta_1

 

a la dreta del primer quadre en blanc que segueix a la instrucció. S’obrirà la finestra de selecció, com la següent; anirem a la carpeta on es troba el fitxer a compartir i el seleccionarem. Un cop seleccionat, farem clic sobre D’acord.

03_Ktorrent_Selecciona_fitxer_a_compartir4. Un cop hem clicat sobre D’acord, tornarà a aparèixer la finestra Crea un torrent. Observem-la bé; assegurem-nos que la casella Inicia el sembrat està activada.

04_Ktorrent_Crear_Acceptar

5. Abans de seguir endavant, hem d’afegir alguns sembradors (trackers). Els sembradors actuen com a coordinadors de la informació dels diversos usuaris que estan descarregant (o que han descarregat i continuen compartint) un torrent: si no n’afegim cap aquesta coordinació serà inviable i ningú podrà podrà descarregar el nostre fitxer. A mi em funcionen (de moment) els següents:

udp://open.demonii.com:1337/announce

udp://tracker.coppersurfer.tk:6969/announce

udp://9.rarbg.com:2710/announce

udp://9.rarbg.me:2710/announce

http://inferno.demonoid.com:3389/announce

http://announce.torrentsmd.com:6969/announce

Podeu copiar tot el bloc de les 6 línies anteriors, clicar sobre la primera línia en blanc de Seguidors i, tot seguit, fer clic sobre afegeix. El resultat hauria de ser similar a:

KTorrent_Trackers

6. Ja gairebé hem acabat: fem clic sobre D’acord i, després d’uns pocs segons, s’obrirà el diàleg per desar el nostre nou i flamant fitxer torrent. Haurem de triar la carpeta on KTorrent conserva els fitxers torrent (si cal, reviseu, abans, la configuració de KTorrent):

KTorrent_Desar_torrent

7. Fem clic sobre Desa; hauria de tornar a aparèixer el KTorrent amb la indicació del torrent acabat de crear i que ja estem compartint:

06_Ktorrent_Compartint_torrent

8. Ara falta la segona part: fer arribar el torrent a les persones amb qui volem compartir-ne el contingut o, si volem compartir-lo amb tothom, penjar-lo en algun lloc de la xarxa i enllaçar-lo. En el meu cas, he desat el fitxer torrent (no pas la iso!) a una carpeta del Dropox i, després, n’he penjat l’enllaç al blog (això vaig fer la setmana passada). I si, a més a més, en feu una mica de publicitat en les xarxes on hi puga haver gent interessada, més gent se’l començarà a descarregar i més ràpid baixarà.

Això sí, el procés d’engegada del torrent és una mica lent, podeu trigar més d’un dia en observar que algú se l’està descarregant.

Recordeu que compartir continguts via BitTorrent (o qualsevol altre sistema) és totalment legal sempre que:

  • sigueu el posseïdor dels drets del contingut;
  • el contingut hagi estat distribuït sota alguna llicència lliure; o
  • el contingut sigui de domini públic.

Espero que us sigui útil.

Crèdits

Vaig llegir el procediment en aquest tutorial a ubuntu-es.org.

Vaig obtenir les adreces del trackers de Thomas Vanhoutte i de PublicBitTorrent.

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada s'ha publicat en anotacions al marge i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.