Enhorabuena, Sergio Ramos

No veig un partit de futbol des de fa més de 30 anys (no, sopar amb els amics davant d’un partit televisat no hi compta); tanmateix, sóc conscient de la importància que aquest espectacle té sobre la nostra societat. Així, no he pogut deixar de notar la notícia del gran èxit de Sergio Ramos, jugador del Real Madrid (he hagut de cercar en quin equip juga), en obtenir el Graduat en Secundària (els periodistes diuen que s’ha tret l’ESO: podria ser el GS, Graduat en Secundària; això depèn del sistema emprat per obtenir la titulació, però és equivalent).

No, no sóc sarcàstic quan ho qualifico d’èxit: com a professor de secundària, he treballat, també, en educació d’adults i conec bé les dificultats que troba una persona amb responsabilitats familiars i laborals (considero que el futbol professional és un ofici) a l’hora de prosseguir i concloure els estudis que va abandonar de jove. Però, pensant en els qui n’han fet burla a les xarxes socials aquest matí, us en faré dos cèntims.

Els nois que, per un motiu o un altre, abandonen els estudis sense concloure ESO, ho fan abans d’haver assolit un conjunt bàsic de coneixements; tampoc no han adquirit hàbits d’estudi ni metodologia suficients com per reprendre els estudis amb facilitat. De fet, un aspecte tan bàsic i imprescindible com és la comprensió lectora sol quedar, si s’abandonen els estudis en aquesta fase, molt perjudicat.

Després, l’adult que reprèn els estudis ho sol fer amb una mica de complex d’inferioritat, li manca confiança; això fa que sigui propens a tornar a abandonar-los. Però, a més a més, amb el pas dels anys, ha perdut la pràctica i la base que tenia, per petits que fossin quan els va deixar, de manera que es troba en un nivell molt inferior al que havia assolit.

I, per si això no fos suficient, l’adult treballa, cosa que li treu hores i capacitat de concentració; o, pitjor encara, viu sota l’angúnia de la recerca d’un treball cada cop més improbable. I té esposa, fills, hipoteca, declaracions d’hisenda… càrregues que no existien mentre es trobava a l’escola o a l’institut.

Sembla ser que Ramos va aprovar la darrera matèria pendent al febrer. Com a professor, he hagut de confeccionar aquest tipus de prova i les he avaluades: us asseguro que no s’hi regala res a ningú. De fet, quan algun estudiant supera les proves i obté el títol de Secundària, els professors som els primers a felicitar-lo i ens en sentim emocionats.

Sergio Ramos va mantenir el secret des del febrer. Veient les burles que se li han dedicat avui, a través de les xarxes socials, crec que va demostrar un coneixement de la naturalesa humana molt gran. Considero que és tremendament injust i cruel fer burla de Sergio Ramos: ben al contrari, el seu exemple hauria de ser inspirador i pot fer molt de bé als seus admiradors més joves. Ramos ha superat una fita molt especial: s’ha superat a si mateix —i això no ho pot dir tothom. S’ha guanyat la meva admiració i el meu respecte.

Enhorabuena, Sergio Ramos. Estoy seguro de que valoras con exactitud lo que has obtenido con tu esfuerzo; deseo que lo que has adquirido en todos los años que le has dedicado te resulte más provechoso que el título que lo atestigua. Deseo, también, que tu ejemplo como estudiante sea tan inspirador para los más jóvenes de tus admiradores como lo es tu figura en el terreno de juego. Mi admiración y mi respeto ya te los has ganado.

Recibe la felicitación y el abrazo más sinceros de un profesor que se aburre con el fútbol.

Aquesta entrada s'ha publicat en anotacions al marge i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.