Pantalla negra després de l’actualització 11 de la Manjaro 0.8.10

En alguns casos (a mi m’ha passat, de moment, amb una única màquina), l’actualització 11 de la Manjaro 0.8.10 us pot «alegrar el dia» amb una bonica pantalla negra quan reinicieu per primer cop: que no condeixi el pànic, que Philm ja ens ho advertia en l’anunci oficial i ens en donava la solució:

We updated our xorg-stack to xorg-server 1.16 series. This also includes an updated Catalyst driver (14.201) and Nvidia driver (343.22). The later one drops some supported GPUs (G8x, G9x, and GT2xx). We created the nvidia-340xx packages (340.46) for this case. You might need to call ‘mhwd’ in a terminal and install the needed drivers before you restart.

Després de cercar una mica pels fòrums de Manjaro, vaig trobar una referència a aquest apartat de la Wiki on això de «You might need to call ‘mhwd’ in a terminal and install the needed drivers before you restart» s’explica amb més detall i, afortunadament, m’ha funcionat (2 encerts sobre 2 —sistema sobre una unitat externa i sobre la unitat interna). El procés complet (inclosa l’actualització) ha estat el següent:

Aplicar l’actualització 11

 1. Optimitzar els repositoris amb # pacman-mirrors -g.
 2. Sincronitzar les bases de dades amb # pacman -Syy.
 3. Iniciar l’actualització amb # pacman -Suu.
 4. En aquest punt, pacman m’ha advertit que calia actualitzar prèviament el paquet manjaro-system i he acceptat que ho fes.
 5. He tornat a iniciar l’actualització amb # pacman -Suu i, aquest cop, ha començat a descarregar-me 350 paquets.
 6. En descarregar-los, el procés s’ha aturat per un problema d’actualització d’una clau; l’he solucionat amb # pacman -S arclinux-keyring (ho sento, eren tres quarts de quatre de la matinada i se m’ha oblidat documentar-ho amb l’enllaç).
 7. He reprès un altre cop l’actualització amb # pacman -Suu i ha iniciat la instal·lació dels 350 paquets.

En reiniciar, la pantalla s’ha quedat en negre.

Instal·lació i configuració del controlador nvidia-340xx

He accedit a un terminal amb Ctrl+Alt+F2. M’he identificat com a root i he seguit els següents passos, segons les indicacions de la Wiki que he enllaçat més amunt:

 1. He desinstal·lat la versió anterior del controlador amb # mhwd -r pci video-nvidia.
 2. He reiniciat el sistema.
 3. He editat el fitxer de configuració amb #vim /etc/mkinitcpio.conf i he comprovat que la variable MODULES s’igualava amb una cadena buida (“”), de manera que he sortit sense fer-hi cap canvi.
 4. He comprovat amb # uname -a que estic emprant el nucli linux-3.14.20-1 i he executat # mkinitcpio -p linux314 (sense tenir ni idea del que representa que estava fent: a tant no hi arribo!).
 5. He instal·lat el codi no lliure que mhwd ha considerat oportú amb # mhwd -a pci nonfree 0300 (aquí he hagut de connectar el cable Ethernet). Entre els missatges d’error, m’ha advertit de dues «Possible missing firmware for module aic94xx» i «smsmdtv», però no sembla haver afectat en res el procés.

Després, he reiniciat i l’entorn gràfic s’ha carregat amb normalitat, finalment.

Nota mental: abans d’aplicar cap actualització a la màquina de la feina, mirar a veure que hi passa amb totes les altres màquines menys importants; fins i tot, tenir una instal·lació sobre una unitat externa per a la mateixa màquina pot ser una bona idea.

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada s'ha publicat en anotacions al marge i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.