Consum de CPU en Enlightenment 0.18

Quan vaig començar amb Manjaro, vaig observar que el consum de CPU de l’Enlightenment que portava (de la branca 0.18) era molt superior al que em tenia acostumat l’E17 d’Ubuntu i derivades: enlloc del 5% o 8% d’aquestes, l’E18 s’enfilava per damunt del 45%. Ho vaig atribuir al canvi de branca i, com que estava fent experiments amb la nova distro i altres escriptoris, vaig deixar el tema de costat.

Aquesta setmana, però, m’ha pegat per tornar a fer-hi una ullada. La versió vigent als repositoris de Manjaro és la 0.18.8-1 i, amb l’ajut de l’impagable Conky, he vist que continuava amb aquells consums desmesurats de CPU. Aquest cop, però, m’he decidit a trastejar amb alguns paràmetres de configuració —totalment a la babalà, us ho confesse—; i, ves per on, ha sonat la flauta!

He obert el Tauler de configuració d’Enlightenment i, a l’apartat Aparença / Composició / Renderització, la diferència entre renderització per Programari o per OpenGL és immensa: en la màquina on estava provant-ho (força antiga), l’opció per Programari reduïa força el consum de CPU, passant del 45% al 16% (en «repòs»).

La segona opció que he provat ha estat a l’apartat Avançat / Rendiment / General, opció Fotogrames per segon, mostrava un valor per omissió de 60 fps: he reduït aquest valor a 40 i, després, a 20 fps i el consum de CPU ha caigut per sota del 5%: això és una altra cosa!

Reconec que no tinc gens clar de què és el que he modificat, tret que tot sembla estar relacionat amb el tema gràfic. Intueixo que les solucions que m’han servit en aquest cas no tenen per què funcionar en una altre, sinó que hi tindrà molt a veure la targeta gràfica present en la màquina. De moment, però, estic més content que un gínjol: conservaré el KDE4 en la màquina més potent, però tornaré al meu estimat Enlightenment en la resta.

(Els valors es refereixen a una instal·lació de Manjaro actualitzada fins al 6è paquet de la 0.8.10, sobre un portàtil HP Compaq nx6110, amb un Intel Pentium M a 1.73 GHz i la RAM augmentada fins a 1.5 GiB. Ja ha fet 8 anys, per cert, la maquineta.)

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada s'ha publicat en anotacions al marge i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.