Les notes del Froilán

M’assabento, via Twitter, que un programa de televisió —d’aquells de tertulians analfabèsties i cridaners— ha filtrat detalls sobre els resultats acadèmics de Felipe Juan Froilán de Todos los Santos de Marichalar y Borbón, fill de la infanta Elena i nebot de Felipe VI. Després de la broma inconscient i espontània sobre el cas (els nivells exigits en ESO són de TBO), m’aturo a reflexionar-hi una mica i trobo que cal dir que:

  1. els resultats acadèmics són informació reservada i no haurien de saltar a la llum alegrement, molt menys en el cas d’un menor, i ni tan sols si afecten a personatges públics (i, a més, és discutible que aquest nen ho sigui, tot i el seguiment que en fa la premsa rosa);
  2. difondre els mals resultats acadèmics de qualsevol estudiant, i més encara d’un nen, pot representar un obstacle de cara a la seva millora.

Tanmateix, des del punt de vista de la reflexió política (i ara que es torna a parlar de la república no ve gens malament), sempre és oportú recordar que la monarquia és un sistema que no reconeix els mèrits intrínsecs dels candidats a rei, sinó que el càrrec s’obté per collons: pels collons del pare del rei.

No va malament recordar que la seva mare (de qui corre el rumor que és més bé curteta) és la major dels tres germans; que, amb una Constitució una mica més igualitària, aquesta dona seria ara la reina d’Espanya, i que, en conseqüència, Felipe Juan Froilán de Todos los Santos en seria el successor. Sempre em quedarà el dubte de si aquella disposició que ha servit per convertir el fill petit de Juan Carlos, Felipe, en l’actual Felipe VI va ser fruit del masclisme del règim que perpetua o si, per contra, va ser una maniobra per evitar que una persona (o dues, sembla) amb escassa capacitat arribés a regnar.

Sigui com sigui i per mal que ens caigui la monarquia, Froilán és un estudiant menor d’edat que no es mereix que la premsa difongui els seus suspensos ni que la gent —començant per mi mateix— en faci burla: no cal fer-li passar el tràngol de convertir-lo en argument per mostrar quins són els mals de la monarquia.

Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.