25 de maig (I): l’abstenció

S’acosten les eleccions al Parlament europeu, que solen presentar quotes d’abstenció més elevades que la resta, i ja estic avorrit de llegir comentaris que encoratgen i animen a prendre aquesta opció.
En teoria, l’abstenció és sempre una opció lícita, com el vot en blanc o el vot nul. Tanmateix, cap de les tres no és un opció neutra, ni en general, ni, molt menys, en un sistema que, a través de la regla d’Hondt, transforma l’abstenció en suport a les opcions majoritàries mentre perjudica les minoritàries.
Si us agrada el sistema actual, cada cop més corrupte i cada cop d’un bipartidisme que s’assembla més al monopartidisme, us recomano l’abstenció. Si no us decidiu per votar PP o PSOE i voldríeu poder votar tots dos, us recomano l’abstenció.
Us absteniu perquè no creieu en el projecte europeu? Us puc entendre: jo me’n sento molt decebut. Però, encara no desespero: crec que se’n pot canviar el rumb si canviem qui hi decideix i, sobretot, com s’hi decideix.
Us absteniu perquè no us sentiu representats pel Parlament europeu? Doncs, sento informar-vos que aquells parlamentaris us representen tant com els diputats de les Corts i els senadors o com els parlamentaris de la vostra comunitat autònoma: tant si els heu votat, com si heu votat a altres, com si ja us vau abstenir, us representen (encara que no compartiu el concepte de la democràcia representativa). Us conformareu amb uns representants triats per altres?
Us absteniu perquè no compartiu l’ideari ni el programa de cap partit dels que s’hi presenten? Doncs, en primer lloc, us felicito efusivament: no són gaires els ciutadans que es prenen la molèstia de llegir aquests dos documents de totes les formacions que hi concorren. Però, si heu arribat a constatar aquestes divergències, a banda de l’abstenció us queden altres possibilitats: podeu formar part de la que més a prop us sentiu i tractar d’influir-hi perquè s’adapti encara més als vostres ideals; o podeu unir-vos a altres persones amb ideals similars als vostres i crear el partit que se us ajusti com un guant. Aquesta va ser la meva opció el 2010, quan em vaig unir a la gent que estava creant Pirates de Catalunya: no he hagut de tornar a abstenir-me en cap elecció (tampoc no ho havia fet abans; la diferència és que ara, triar a qui voto, en resulta molt més fàcil).
Us absteniu perquè creieu que el Parlament europeu no decideix res? Hi estic d’acord que decideix molt poc, que els temes gruixuts vénen decidits pel Consell Europeu (format pels presidents i caps d’Estat), pel Consell de la UE (format pels ministres dels estats), o pel Banc Central Europeu (alguns diran que en mans dels il·luminati o dels reptilians; que no sigui per algú pitjor). Ara bé, dir que el Parlament no hi pinta absolutament res és mentir. I, d’altra banda, la UE està encara en procés de construcció: amb el temps, el Parlament anirà guanyat poder de decisió (espero) i suposo que no voldríeu quedar-ne fora.
Us absteniu perquè rebutgeu la democràcia representativa? Jo també la rebutjo i provo de canviar-la des de dins i des de fora. Vosaltres, què hi feu? Enviar piulades de rebuig des del sofà de casa mentre us absteniu molt dignament?
Us absteniu perquè creieu que tots els polítics són uns corruptes i uns lladres? Aleshores, també creureu que tots els andalusos són malfeiners, que tots els valencians mengen paella cada dia i que tots els catalans són uns garrepes: us felicito per la vostra amplitud de mires i mentalitat oberta.
Us absteniu perquè ho considereu una protesta simbòlica que, al final, ensorrarà el sistema i el podrem refer de bell nou? Doncs, ho sento: és més fàcil interpretar-ho com a indolència o com consentiment perquè tot segueixi igual. I, pel que fa als efectes, ja he esmentat la regla d’Hondt i com aquesta esborra l’abstenció a l’hora de repartir els escons. Inútil, doncs.
Em deixo algun argument per comentar, sens dubte; però, ho trobo tan repetitiu que no em ve de gust revisar l’hemeroteca ni el fil del Twitter. No crec que us resulti fàcil convèncer-me perquè m’hi abstingui: em sembla que no ho fet mai i ara tinc més motius per votar-hi que en cap altre moment —a més de tenir una opció que em genera més confiança que cap altra.
Si us agrada l’estat actual de les coses i voleu que tot continuï igual, absteniu-vos: no hi ha opció més efectiva.

=-=-=-=-=
Powered by Blogilo

Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.