Algun dia, la pau

En el día de hoy, cautivo y desarmado el Ejército Rojo, han alcanzado las tropas nacionales sus últimos objetivos militares. La guerra ha terminado.
El Generalísimo
Franco
Burgos 1º abril 1939

Tindrem pau. Sí, tindrem pau, tindrem pau quan vós i totes les vostres obres hagin mort… i les obres del vostre senyor fosc a qui ens voleu lliurar.

Théoden, fill de Thénguel, senyor de la Marca de Ròhan

J.R.R.Tolkien, El Senyor dels Anells

 

Oficialment, avui fa 75 anys que va acabar la Guerra Civil Espanyola. Guerra, que, no ho hauríem d’oblidar, van començar un grapat de militars rebels liderats per un tal Francisco Franco que, en acabar, es va autoproclamar cabdill –una mena de rei sens corona, més que res perquè la seva tropa estava farcida d’antimonàrquics.

Tanmateix, jo sóc del parer que les guerres, sobretot les civils, no acaben mai. En guerres «normals» –com si es pogués considerar normal que els homes es matin entre ells de forma ordenada, és a dir, seguint les ordres que emanen de despatxos llunyans–, la distància i el temps poden fer que, després de tres o quatre generacions, les malvestats compartides s’oblidin o es vegin com un mal que no mereix més record.

En les guerres civils, però, els vençuts es veuen obligats a viure dia a dia sota la mirada dels vencedors i l’oblit és impossible. Més impossible encara quan, anys i anys després d’acabada la guerra, els vencedors encara maltracten els territoris que es van resistir fins a la fi; impossible quan els vençuts es veuen forçats a triar entre l’exili o la depuració; impossible quan les fosses comuns encara amaguen els óssos i la memòria de les víctimes que ni tan sols han pogut ser honrades per llurs famílies.

Però, sobretot, mentre polítics i arquebisbes amenacin amb noves guerres civils quan el poble es manifesta de manera pacífica i democràtica, serà ben difícil tenir pau: mentre posin els tancs per damunt de la democràcia, la pau serà impossible.

Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.