Néixer i renéixer

Hi ha gent que se sent molt orgullosa d’haver nascut en un lloc, poble, país o estat concret. D’aquest sentiment, a més a més, en diuen patriotisme i afirmen que és, no només noble, sinó també obligat.

Fins on jo sé, però, néixer és un acte involuntari: hom no tria ni la mare, ni el lloc ni el moment, és tot accidental, fortuït i aliè als desitjos del protagonista. Tan involuntari com roncar o com fer la digestió. Gens meritori, vist que no ens requereix més esforç néixer en un lloc que en altre. I, tanmateix, hi ha una tendència universal a proclamar-ho i, fins i tot, a cantar-ho, sigui amb himnes oficials o improvisats, sigui amb exabruptes.

Comprenc, això sí, l’enyorança del desterrat, de l’exiliat, de l’immigrant; però no per la freda terra, sinó per la calidesa de les emocions que hi va viure d’infant, per l’amor que hi va sentir de jove, per tots els afectes que s’ha vist obligat a deixar enrere: som humans i enyorem els germans, la mare, els amics. Però, tot i que aquesta enyorança sovint esdevé aquell patriotisme que deia, és un sentiment molt divers: el patriotisme sol tendir a la violència, mentre que l’enyorança és una manifestació d’amor.

En canvi, l’esforç per renàixer (o per seguir existint) per part d’un poble sí que em sembla digne d’orgull propi i d’admiració aliena. Sense entrar en detalls, admiro el poble palestí —un dels més amenaçats del planeta— que lluita per la supervivència; admiro els quebequesos i els escocesos, i sento una mena d’orgull sense escarafalls pels catalans —en un sentit ample— que malden (que maldem) per continuar existint i, en aquest moment històric, per recuperar un estat propi amb què defensar la pròpia identitat.

Però, si sento aquest orgull tranquil, no és pels resultats, siguin els que siguin, sinó per la demostració de fe i de confiança i, sobretot, per l’esforç continuat al llarg dels segles. Em sembla lògic sentir-se orgullós del propi esforç, però continuo sense trobar cap mèrit al procés accidental de la naixença.

Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.