Visca el rei de Copes!

Entre els ensurts que vaig rebre ahir (aquests dies és un no parar), m’assabento que el comitè de savis reunit pel president Artur Mas perquè l’assessorin en el procés de transició nacional contempla, com una possibilitat més, que una Catalunya independent podria «retre vassallatge» al rei d’Espanya. Imagino que ha estat el pare Vicent Ferrer a convèncer-los per reeditar el compromís de Casp.

Perquè, en realitat, això és el que va sortir del compromís de Casp quan Martí l’Humà va morir sense hereus legítims: Ferran d’Antequera, un pretenent no català, va obtenir la corona dels regnes d’Aragó, de València i de Mallorques. L’inici de la davallada, doncs.

Amb el temps, la cosa va arribar a la unificació de les corones de Castella i d’Aragó en la figura dels reis Catòlics. Això va suposar la subordinació automàtica d’Aragó a Castella i l’inici de la Decadència, justament el que tractem d’evitar amb la independència.

I, finalment, els avatars de la història ens van portar a Felip V, el primer Borbón, que, després de la Guerra de Successió —sangonosa, és clar, com totes—, ens va arrabassar furs i usatges «por el justo derecho de conquista» i ens va reduir a les lleis i usos de Castella. Tot seguit, va començar a prohibir l’ús del català en la vida pública.

La pregunta lògica és, doncs: que s’han fumat aquests savis consellers? de quina cova de botiflers els han tret?

Tinc esperança, però, que entre els diversos passos del procés per la independència, en algun moment se’ns preguntarà, als catalans, si volem viure en una república segons els usos democràtics i moderns o si, per contra, preferim perpetuar l’anacrònica institució de la monarquia. I, si guanyés aquesta segona opció, espero que ens deixin triar algun rei que no sigui Borbón. Per exemple, el rei de Copes.

Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Visca el rei de Copes!

 1. SiscoGarcia ha dit:

  Aquesta gent sempre a la seua… és a dir, fent la puta i la Ramoneta 😦
  Sembla que no han entès que el que vol el poble és una REPÚBLICA catalana; a més, alguns veiem la independència com una eina per a construir un país millor, no com un objectiu en sí mateix, buit de contingut i per tant sotmès als dictats de la troika, dels mercats, de les grans corporacions i en definitiva sense que el poble puga dirigir el seu futur.

  Grrrr! no ‘nem bé! 😦

  M'agrada

 2. SiscoGarcia ha dit:

  Per cert, disculpa les majúscules al comentari anterior 😦

  M'agrada

  • Res, home, res: quan es tracta d’enfasitzar, és més fàcil així, sobretot en els requadres de diàleg.

   Aquesta gentola encara no ha assumit que el procés l’impulsa el poble, no ells. Toparan de nassos amb el mur.

   M'agrada

Els comentaris estan tancats.