Hispanitat i LOMCE

No crec que sigui casualitat que hagin aprovat la LOMCE en vespres del dia de la Hispanitat: la LOMCE rebaixa encara més el pes dels estudis d’humanitats fins a batxillerat, amb matèries, com la filosofia o la història, que permetrien educar generacions més crítiques amb els mites nacionalistes. I a un partit tan nacionalista com el PP, aquest esperit crític no li va gens bé.

Qualsevol persona amb un mínim de formació en història i amb una mica de sentit crític recordarà que el mot Espanya deriva d’Hispània, el nom d’una de les províncies de l’Imperi Romà. «Província» volia dir quelcom semblant a «administració dels vençuts», i resulta còmic veure com el concepte de la sacrosanta unitat d’Espanya neix d’una abstracció territorial amb complex d’inferioritat.

També resulta hilarant comparar el mapa de la Hispània romana amb el de l’Espanya actual i veure com ningú no sembla adonar-se de la mossegada de Portugal sobre l’occident de la vella província: només amb això ja hi ha suficient per a posar en dubte la propietat intel·lectual del nom «Espanya»; la llàstima és que els lusitans, que també formaven part d’Hispània, no hi han estat mai interessats.

Tot això aporta llum a l’enduriment de les posicions entre el nacionalisme espanyol i el nacionalisme català (i, sí, teniu raó: seria més precís parlar d’imperialisme espanyol): la idea de rebre una altra mossegada que els deformi el mapa pel costat oriental no els deu de fer pas gràcia. I si, a sobre, recordem que la ferida gibraltarenya pels baixos no ha arribat a cicatritzar mai, és fàcil comprendre que els ànims estiguin exaltats.

Tanmateix, la història, la fem les persones, i a mi m’agradaria que el Parlament català proclamés la independència el 12 d’octubre del 2014: així, el nostre calendari laboral no se separaria gaire del dels nostre veïns, i seria bonic tenir alguna cosa que poder celebrar conjuntament. Per a variar.

Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.