L’Europa dels vells treballadors i dels joves aturats

Des de la Comissió Europea, tornen a demanar que el govern espanyol endarrereixi l’edat de jubilació. L’any 2011, el govern de Zapatero ja ho va fer —amb el suport de CiU, per cert— i la va establir en 67 anys. Zapatero, però va ser suficientment astut com per a programar-la a llarg termini, progressivament, de manera que, fins a cert punt, en va minimitzar el rebuig.

A Brussel·les, però, no els sembla suficient, en volen més. L’excusa és l’alt cost —diuen— del sistema de pensions, això que no se’ls acut millor manera de reduir-lo que la de reduir el temps que ens en beneficiem. I encara hem de donar gràcies que no se’ls acut convertir-nos en Soylent Green.

Sembla mentida que algú tingui la barra de proposar aquestes mesures a una societat que pateix un dels nivells d’atur juvenil més alts d’Europa, durant massa temps al voltant del 50% —segons on fixis el límit de la joventut. Una joventut amb tan poques probabilitats de trobar feina difícilment s’embarcarà en projectes vitals a llarg termini i de gran responsabilitat, com ara formar una família o comprar un pis; els efectes de la darrera reforma laboral, que estem veient aquests dies sota la forma dels convenis col·lectius que es volatilitzen, tampoc hi ajudarà. I prolongar la vida laboral dels espanyols tampoc no crearà llocs de treball.

Als vells, proposen des de Brussel·les, se’ns ha de fer treballar en funció de l’esperança de vida. És a dir, a mesura que vagi pujant, haurà de pujar, també, l’edat de la jubilació. I només els ha faltat demanar que tinguem la delicadesa de morir-nos aviat.

En fer aquestes, poques, reflexions, en vénen al cap moltes altres:

  • per què aquest odi als vells, obligant-nos a treballar fins a la vespra de la mort?
  • per què aquest odi als joves, posant-los més obstacles per trobar feina?
  • per què aquest distanciament entre polítics i societat?
  • per què continua la gent votant a partits corruptes que arramblen amb els recursos de l’estat, de les comunitats autònomes, dels ajuntaments?
  • per què no sortim d’Europa d’una vegada?
  • per què no canviem el sistema de dalt a baix?
Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.