Curiositats esperantistes

No fa gaire, una amable companya, coneixedora de la meva curiositat envers les llengües artificials, em va deixar examinar amb cura tres antics volums esperantistes. Per a sorpresa meva, un dels exemplars estava en català: Curs complet de la llengua internacional ESPERANTO (Gramàtica, Exercicis i Diccionari), de Jaume Grau Casas, editat per la Federació Esperantista Catalana el 1934.

Curs complet de la llengua interanacional esperanto

Portada del Curs completa de la llengua internacional ESPERANTO, de Jaume Grau Casas

En observar que la referència a l’editor estava tatxada, tant en la portada com en la portada interior, vaig pensar que potser es tractava d’un d’aquells volums amb peu d’impremta falsos que van aparèixer després de la Guerra Civil. Durant la primera postguerra, el govern del dictador va prohibir no només la venda de llibres en català, sinó també la seva impressió; per minimitzar la pena en cas de ser descoberts, alguns heroics editors catalans es van arriscar a publicar, a pesar de tot, en català, però canviant la data d’edició o el lloc de publicació: un llibre publicat el 1934, o editat a Mèxic, no infringia la segona prohibició.

Després d’investigar una mica (no gaire, ho reconec), he arribat a la conclusió que la Federació Esperantista Catalana va publicar aquell volum en la data que s’hi indicava, i que la persona que va tatxar aquelles informacions potser només volia indicar que aquella organització ja no existia.

L’anècdota, però, m’ha fet recordar la relació entre llengua i política: entre l’esperanto i algunes ideologies d’esquerra, partidàries d’una mena de globalització avant la lettre; entre l’odi de l’imperialisme espanyolista a totes les llengües que no siguin el castellà, i entre el català i la seva problemàtica supervivència.

A més a més, un factor sentimental s’hi afegeix: el record del meu iaio que, quan jo era menut, em parlava d’una llengua artificial anomenada esperanto que va estar més o menys de moda abans de la Guerra Civil. I això és una bona pista sobre els cercles que freqüentava.

Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Curiositats esperantistes

  1. cursdesperanto ha dit:

    Saluton, un post molt interessant!

    M'agrada

Els comentaris estan tancats.