Feixistes i blavers contra Estellés

Les veus doctes diran,
amb una cauta barba:
Cuidado, ése está fichado.

Vicent Andrés Estellés

Un cop més, els feixistes i els blavers han atac la nostra cultura, la nostra llengua, la nostra literatura, en la figura de Vicent Andrés Estellés, l’autor que representa, en la pràctica, la represa poètica a València des d’Ausiàs March. En un acte homenatge que es celebrava ahir a Burjassot, poble del poeta, un grup de radicals violents de l’extrema ultradreta espanyola i valenciana, van interrompre amb amenaces la intervenció del president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer.

Es tractava d’un dels molts actes que es realitzen enguany en homenatge de l’autor, coincidint amb el 20 aniversari de la seva mort. Tanmateix, tant al seu poble com al País Valencià, sovint els homenatges es converteixen en escarnis per part de salvatges incapaços fins i tot de respectar els morts: la seva estàtua, en una de les places més destacades de Burjassot, va aparèixer fa pocs dies tacada amb pintura blava (el color del feixisme, el color de la franja de la senyera valenciana); també l’ajuntament de Bolbaite, en mans del PP, ha rebutjat homenatjar Estellés per ser «catalanista a más no poder».

La dreta (i els seus gossos de l’ultradreta) ho sap: la llengua és una arma potent i la poesia és el símbol de la llengua. En la lluita a tota ultrança contra el fet diferencial català, faran tot el possible per enfonsar l’una i l’altra, per fer-les desaparèixer del mapa. Al País Valencià, on la dreta ultraespanyolista —que està tan arrelada que ni la ruïna evidentíssima de les administracions públiques, ni els casos de corrupció sense límits, han aconseguit fer-la fora del poder— disposa del màxim de recursos i d’una llarga tradició per a seguir perpetrant aquests atacs, i ho farà amb el màxim de violència, verbal o física.

Des d’aquestes humils pàgines vull enviar la meva solidaritat a la família del poeta, víctima innocent d’aquesta guerra absurda, i una abraçada als amics poetes que continuaran, sense rendir-se, retent al gran mestre els homenatges que es mereix i que les autoritats valencianes del PP li neguen.

Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.