Després de molts anys, les proves de setembre

Que aquestes primeres proves de setembre després d’anys i anys de pitorreo (proves extraordinàries deu dies després de les ordinàries: això és com dir que es pot recuperar tot un curs en una setmana) serien poc serioses, era previsible. Més encara si tenim en compte que el Departament d’educància ens en va enviar les instruccions (com haurien de ser, com s’haurien d’organitzar i avaluar) a falta de poques setmanes per a acabar el curs.

Dissenyades com a xantatge burocràtic perquè els professors aprovéssim la major quantitat possible d’alumnes, si no tots, al juny, les proves extraordinàries de setembre han acomplert, almenys, aquest objectiu (la consellera Rigau ja ho està celebrant amb bombo i platerets, com havíem previst): pocs eren els professors que havien deixat més del 10% alumnes pendents. I ara, òbviament, han aprovat la majoria.

La majoria dels que s’hi han presentat, perquè, i això no ho havia previst, els alumnes que han optat per no presentar-s’hi han estat molts. Cal distingir entre abstenció en ESO i abstenció en batxillerat (no sé com haurà anat la cosa en Cicles Formatius, però sospito que haurà estat com en batxillerat).

En batxillerat, estudis postobligatoris, era previsible: molts alumnes, que no hi estan especialment dotats o motivats, es veuen obligats, en la pràctica, a cursar aquests ensenyaments, bé per imposició paterna, bé per mancança de places en Cicles Formatius. La deserció massiva, en comprovar que el títol de batxiller encara no va tan regalat com el de secundària, entra dins de la normalitat. Fins i tot, com es feia antigament, hi ha hagut alumnes que han preferit centrar-se en dues o tres assignatures i abandonar la resta, com a estratègia per aconseguir passar a 2n. Com deia, tractant-se d’estudis no obligatoris, i més encara tenint en compte com hem funcionat des de fa més de quatre lustres, és normal i previsible.

En canvi, la lletra «O» d’ESO significa «obligatori», i tot feia preveure que els únics no presentats serien els alumnes casualment malalts i els que es trobessin de viatge (no us podeu fer una idea de la quantitat de pares que, posats a triar entre respectar el calendari escolar i fer un viatge, escullen la segona opció). Per a sorpresa de molts professors, jo el primer, ens hem trobat amb criatures que han optat directament i voluntària per no presentar-se: bé perquè eren repetidors, cosa que els garanteix passar de curs encara que ho hagin suspès tot; bé perquè els quedava una quantitat tan alta d’assignatures que pagava la pena repetir (aquests n’han estat els més assenyats); bé perquè el professor els cau antipàtic.

Tot plegat, però, posa de relleu l’enfonsament de la cultura de l’esforç, un efecte més que previsible de les pedagogies políticament correctes de «s’ha d’evitar que els nens es traumatitzin», «cal adaptar el nivell d’exigència a la capacitat dels alumnes», etc., que són, parlant clar, varietats dialectals de l’«ai, pobret, aprova-lo…»

Així, amb uns estudiants desentrenats i unes famílies desacostumades, la desfeta era inevitable. Com s’explica, doncs, que la consellera Rigau l’estiga celebrant com un gran èxit? Quins són els percentatges globals, reals, de presentats, aprovats i suspesos en aquestes proves de setembre? Ens caldrà un Wikileaks per descobrir com i per què han aprovat tants alumnes, en alguns sense presentar les tasques d’estiu, en d’altres realitzant unes proves patètiques?

Això, en realitat, no importa: ens posem com ens posem, fa més de 20 anys que no aprovaven tans alumnes catalans al setembre. Tot un èxit.

Aquesta entrada s'ha publicat en Catalunya, desinformació, Educància, Política i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.